2016-03-19

砂鍋菜 warzywa z kamionkowego garnka

Kocham dania jednogarnkowe. Za szybkość wykonania, brak kłopotu i mało zmywania. I za cudne połączenie wielu smaków.
Od Yunnańczyków nauczyłam się jednego z moich ukochanych dań. Danie nazywa się "warzywa z kamionkowego garnka", ale mięsna wkładka jest bardzo popularna. Zresztą - każda wkładka jest popularna. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia kucharza.

Przykładowe składniki:
  • dwa grube plastry mielonki lub innego niesurowego mięsa
  • pokrojony w cienkie plastry mały ziemniak
  • pokrojona w grube plastry mała cukinia
  • kawałek tofu pokrojony w kostkę
  • garść namoczonego wcześniej makaronu sojowego
  • dwa poszarpane na małe kawałki liście kapusty pekińskiej
  • pół pokrojonego w plastry pomidora
  • trochę zielonej cebulki albo pora
Składniki maczajki: posiekany czosnek, chilli, natka kolendry lub pietruszki, sól, ewentualnie sos sojowy

Wykonanie:
  1. Wszystkie składniki wkładamy do kamionkowego garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około kwadrans. Kamionkowy garnek można zastąpić dowolnym innym z grubym dnem.
  2. Do miseczki z dipem wlewamy chochelkę otrzymanej zupy i mieszamy z przyprawami.
  3. Podajemy z dipem w osobnej miseczce i z ryżem; w tutejszej tradycji jada się to danie bezpośrednio z garnka.

Do dziś rozważam zakup kamionkowego garnka odpowiedniej wielkości. Ponieważ jednak danie wychodzi bardzo smaczne również z innych garnków, na razie w domu cieszę się wersją z garnka ze stali nierdzewnej. Jednak na zdjęciach nie wychodzi ono równie apetycznie, więc przed Wami zdjęcie knajpiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.