blog azjofilski 亞洲迷的部落格

Moje zdjęcie
Kunming, Yunnan, China
Blog o Azji. Blog o Chinach. Blog o chińskiej kuchni. Blog o Yunnanie. Blog o Kunmingu. Blog o mnie. Można by tak długo... Przygodę z Azją zaczęłam w 2004 roku. Jakiś czas później wpadłam na to, żeby zacząć zaklinać czas blogiem. Jest tu o ludziach, miejscach, kuchni, muzyce, są ciekawostki językowe i moje przygody. Nie zawsze za to pojawiają się polskie znaki, za co serdecznie przepraszam wszystkich Czytelników. 這裡我把我愛的, 我討厭的, 我感興趣的, 跟亞洲有關係的事情寫下來. 希望能幫你們消磨時間 ^.^

2017-06-03

sałatka z pędów pieprzu syczuańskiego 凉拌花椒尖

To już sama końcóweczka sezonu na zieleninę z pieprzu syczuańskiego. Gdy wykonałam już ziemniaki smażone z liśćmi, placuszki z liśćmi i tempurę z całymi gałązkami pieprzu, przyszedł czas na sałatkę.

Składniki:
  • pędy pieprzu syczuańskiego
  • sos sojowy
  • ocet
  • świeże chilli
Wykonanie:
  1. Pędy wsadzić do garnka z wodą i krótko obgotować. Odcedzić.
  2. Gdy pędy się właśnie suszą na cedzaku, przygotować sos: wymieszać sos sojowy i ocet w proporcji 1:1 i dołożyć po uważaniu trochę niedbale posiekanego chilli.
  3. Odcedzone liście wsadzić do sosu i solidnie wymieszać. Poczekać pół godziny, aż się "przegryzie".

2 komentarze:

Proszę, nie anonimowo!
A jeśli nie na temat bądź niekulturalnie, skasuję.