2017-09-30

ogórek nadziewany

W pewnej szanghajskiej knajpie zobaczyłam to danie w menu i się zakochałam. Ogórek był wystylizowany na bambus - tak pokrojony i ułożony, że mógłby robić za wzór dla kaligrafów. Zamówiłam.
W rzeczywistości kucharz się aż tak nie postarał; kawałki ogórka były po prostu położone obok siebie. Ale, choć mniej efektowne, danie to jest nadal przepyszne. Zwłaszcza, że ilość opcji jest w zasadzie nieograniczona.

Składniki:
  • gruby ogórek
  • kopiasta łyżka drobno posiekanej marchewki/papryki
  • kopiasta łyżka drobno posiekanego jajka na twardo/szynki
  • łyżka sosu ostrygowego
Wykonanie:
  1. Dokładnie wyszorować ogórek, pociąć go na niezbyt długie kawałki. Następnie powycinać z niego trochę miąższu tak, by powstały "łódeczki".
  2. Marchewkę wymieszać z jajkiem i sosem ostrygowym.
  3. Tak przygotowanym farszem napełnić ogórkowe łódeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę, nie anonimowo!
Ze względu na zbyt dużą ilość trolli, musiałam włączyć moderowanie komentarzy. Ukażą się więc dopiero, gdy je zaakceptuję. Proszę o cierpliwość.